Deelnemer aan de tentoonstelling “Het Glazen Keerpunt”, een tentoonstelling van de winnaars van het Stipendium 10-10-’10 fonds.
Candida heeft een live-demonstratie ‘Brandschilderen’ gegeven op: vrijdag 21 november. Het was een leerzaam en indrukwekkende demonstratie, men was zeer geboeid door haar uitleg.
Een van onze hoofdsponsoren ‘Opticiën Zeilstra’ werd verrast door Candida van Nugteren die een gebrandschilderde, gestileerde uitvoering van hun logo maakte. Klik hier voor een kleine foto-serie.
Op zaterdag 29 november tussen 13.00 en 16.00 uur zal Candida van Nugteren wederom een demonstatie geven over het ‘Brandschilderen’. Kerkramen werden vroeger niet als glas-in-lood uitgevoerd maar werden op ambachtelijke wijze gebrandschilderd. Candida heeft de techniek van deze oude uitvoering geleerd en laat nu zien het het nu kan gaan en hoe het vroeger was. Een eenmalige en bijzondere toelichting door een kunstenaar die het ‘oude ambacht’ nu ook heeft geleerd. U bent van harte welkom.
Candida van Nugteren heeft de Brandschilder-cursus bij Studio Williams & Byrne in Engeland gevolgd. De cursus leert Brandschilderen op moderne wijze toegepast bij kleinere sculpturen. W&B combineren brandschilderverf op waterbasis en verf op oliebasis.
Via allerlei creatieve technieken (aquarelleren, speksteen bewerken, enz. ben ik in aanraking gekomen met het glasbewerken. Eerst heb ik een korte tiffany en glas-in-lood cursus gevolgd, waarna ik zelf aan de slag ben gegaan. Korte tijd later zag ik gefusede kunstwerken en werd daardoor zo geїnspireerd dat ik een oven kocht, en via boeken en internet mezelf heb aangeleerd glas te fusen. Gedurende deze leerweg raakte ik ook gefascineerd door brandschilderen, dus volgde ik een korte cursus om de grondbeginselen te leren.
Ik heb een eigen bedrijf dat specialiseert in het maken van diverse kunst, voornamelijk glaskunst. Ik heb opdrachten gehad waarin ik brandschilderen combineer met fusen of glas-in-lood. Naast deze glastechnieken brand ik ook glaskralen met een propaan/zuurstofbrander. Ik vind het een uitdaging om de diverse technieken onderling te combineren.
Over het algemeen ben ik redelijk tevreden over mijn brandschilderwerk, maar ik zou het graag verder willen verbeteren en uitdiepen. Tijdens een bezoek aan het Louvre zag ik oude ramen met prachtige schaduwen, waarop ik ben gaan zoeken naar de gebruikte technieken, want ik realiseerde me dat ik met de door mij toegepaste methode niet dat soort resultaten kon behalen. Na veel zoeken kwam ik terecht bij studio Williams & Byrne,en was meteen enthousiast. Zij maken prachtig eigen werk , maar doen ook veel restauratiewerk. Zij hebben veel research gedaan naar allerlei verschillende manieren van brandschilderen, waaronder ook hele oude technieken die in de vergetelheid zijn geraakt. Juist het gebruik van die oude technieken spreekt mij erg aan, het brandschilderen is tenslotte een oud ambacht dat werd doorgegeven van meester op leerling, waardoor er ook niet zo veel over te vinden is.
David Williams en Stephen Byrne combineren brandschilderverf op waterbasis en verf op oliebasis. Hiermee kunnen ze prachtige vloeiende schaduwen maken, die tegelijk in 1 stookgang ingebrand worden. Dit is ook enorm kostenbesparend, zeker niet onbelangrijk! Voor zo ver ik heb kunnen vaststellen wordt deze methode niet in Nederland onderwezen.
Wat ik wil gaan doen: het oude ambacht brandschilderen op een moderne wijze toepassen op o.a. glaskralen en kleine glassculpturen.