Marcin Karwiński is geboren in 1979 in Jelenia Gora (Polen). Zijn artistieke opleiding begon in de Kunst Lyceum in Jelenia Gora – Cieplice (Polen). Zijn specialiteit is de unieke en sculpturale vormen die verkregen worden door de toepassing van de koude technieken zagen, snijden, slijpen en polijsten.
Karwiński is sedert vele jaren woonachtig in Nederland, waar hij dieptepunten en hoogtepunten heeft gekend. Galerie De Aventurijn heeft hem in 2013 zijn eerste solo-tentoonstelling in Epe aangeboden. In deze expositie bracht hij zijn meest recente kunstwerken en waren er ook enkele oudere werken uit privécollecties te zien.
Naast sierobjecten ontwerpt Marcin eveneens glazen gebruiksvoorwerpen die door hun originaliteit en afwerking opvallend en bijzonder te noemen zijn. Een serie van lange smalle champagne glazen zijn door Karwinski ontworpen en in Polen vervaardigd. In Galerie De Aventurijn zijn nog enkele glazen te koop.
Marcin Karwiński is gefascineerd door glas: de mysterie en adel; de eenvoud en het raffinement; de plasticiteit en het consequente karakter. Glas interfereert met alles, hout, metaal of kleur en het voegt aan alles een nieuwe dimensie toe. Glas smelt zonder zijn kwaliteit te verliezen. Zelfs, duizend jaar oude glaswerken stralen nog steeds een betoverende gloed, vormen en zuivere kleuren uit. Voor Karwiński is glas een metafoor voor oneindigheid. Glas is voor hem ‘Herboren worden!’
“Golden Ribbon” is zijn eerste sculptuur wat na zeven jaar pauze is gemaakt. Tijdens deze pauze heeft hij heel veel ervaring opgedaan met handwerk, wat tot bijzondere uitwerkingen geleid heeft. De sculptuur is volledig met de hand gemaakt en bewerkt. Elk stuk glas is zorgvuldig gezaagd en bewerkt; het polijstproces is gedeeltelijk machinaal gedaan. ‘Golden Ribbon’ is opgebouwd uit vijftig lagen glas met daar tussenin achttien karaats bladgoud verwerkt. De punt, het eenenvijftigste deel is gemaakt van Seleniet steen. De oppervlakte van de sculptuur is bedekt met bladkoper. Deze laag zal met de tijd door temperatuur en luchtvochtigheid licht gaan oxideren waardoor de koperionen een karakteristieke blauw-groene kleur krijgen. De bedoeling was om een levend sculptuur te creëren dat met de tijd zal veranderen.
Naast het ontwerpen van glas zijn ook tekeningen, schilderijen traditionele afbeeldingen (grafiek), fotografie en professionele, grafische reclame zijn vakgebieden.