Shinji Kasema, de echte naam van de Japanner Simsa Cho, studeerde glas aan de Tama Art University in Tokyo en van 1986-89 aan de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.
Simsa Cho slaagde aan de Rietveld in 1989, heeft in vele landen en in diverse galeries sedert dien bijzondere tentoonstellingen gehad. Ook in Galerie De Aventurijn is hij geen onbekende.
Voor de “12th. Anniversary” van Galerie De Aventurijn was het een natuurlijke zaak dat ook hij uitgenodigd werd. Welk object heeft hij verbonden met de symboliek van Het Getal 12?
Simsa Cho maakt surrealistische en figuratieve glassculpturen in een fel kleurenpalet met gebruikmaking van de verloren was methode. Met glas als uitgangspunt, past hij de meest uiteenlopende materialen toe.
Een belangrijk project van hem is Shoerealism, een reeks glasobjecten waaraan hij sinds de jaren negentig systematisch werkt en waarin de schoen steeds de hoofdrol speelt.
Ter meerdere glorie van Simsa Cho hebben wij even opgezocht waar zijn kunstwerk “Oni Mask”voor staat. Wij citeren uit meerdere bronnen:
De Japanse godenwereld – Oni
Een Oni is ongeveer het Japanse equivalent van een westerse kwelduivel. Een oni is groot, gespierd, met scherpe tanden en koehorens, en een rode, blauwe of zwarte huid. Ze zijn buitengewoon taai, een afgesneden lichaamsdeel groeit meteen terug aan. Een oni draagt meestal een kanabo, een grote knuppel met ijzeren punten, dat een geducht wapen is in de handen van een oni. Sommige legenden zeggen dat oni een hekel hebben aan soya. Oni zijn zeer intelligent. Ze kunnen zich omtoveren in een vrouw om hun ware gedaante te verbergen. Hun leefwereld is Jigoku (een soort hel), maar sommige oni leven in onze wereld, in mensensteden, onder een valse identiteit. Ze eten graag mensenvlees.
Er wordt ook gezegd dat een mens in een oni kan veranderen door grote woede. Een zeer jaloerse vrouw kan veranderen in een hannya, een vrouwelijke oni. Er zijn vele legenden waarin helden vreselijke oni uitdagen en verslaan. In andere legenden zal een onvoorzichtig kind een opgesloten oni bevrijden, met erg onaangename gevolgen.Het einde van de winter wordt in Februari gevierd. Dan gooien ze met bonen en roepen: “oni wa soto, fuku wa uchi.’’ Dat betekent: “ga weg duivels, kom binnen geluk.”